ផ្លែល្វាគឺជាផ្លែឈើដែលមានតាំងពីយូរលង់មកហើយក្នុងប្រវត្តិមនុស្សជាតិ។
ប៉ុន្តែគុណសម្បត្តិ របស់ផ្លែឈើមួយនេះ ត្រូវបានមនុស្សមួយចំនួនមើលរំលង និងមិនសូវបានដឹង និងយកចិត្តទុកដាក់នោះទេ។
តាមពិតទៅផ្លែល្វាមានផ្ទុកនូវគុណសម្បត្តិជាច្រើនចំពោះសុខភាព។
វាមានសំបូរដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកសីុតកម្ម និងអាហារូបត្ថម្ភប្រភេទហ្វីតូ (phyto-nutrients) ច្រើន។
ខាងក្រោមនេះជាគុណសម្បត្តិមួយចំនួនរបស់ផ្លែល្វាចំពោះសុខភាព៖
- ផ្តល់កម្រិតកាឡូរីទាប
គឺក្នុងផ្លែល្វា ១០០ក្រាមមានកម្រិតកាឡូរីតែ ៧៤ កាឡូរីប៉ុណ្ណោះ។
វាមានផ្ទុកសារធាតុអាហារកាកសរសៃ រ៉ែខនិជ វីតាមីន និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម
ខ្ពស់សម្រាប់សុខភាព។
- ផ្លែល្វាស្ងួត
អាចត្រូវបានគេយកទៅដាំទឹកពិសា និងជាប្រភពប្រសើរសំបូរនូវសារធាតុ រ៉ែខនិជ
វីតាមីន ចាំបាច់ផ្សេងៗ និងជួយបង្កើនថាមពលរាងកាយបានផងដែរ។
- ចំពោះផ្លែល្វាស្រស់
មាននូវសារធាតុជាច្រើនដូចជា លូតេអីុន (lutein) តានីន (tannins) ការ៉ូទីន
(carotenes) អាសីុតក្លរួ (chlorogenic acid)
ដែលសារធាតុទាំងអស់នេះជួយស្តាមកវិញនូវកង្វះខ្យល់អុកសីុហ្សែន
និងជួយកម្ចាត់សារធាតុរ៉ាឌីកាល់សេរីក្នុងរាងកាយ
ដូច្នេះវានឹងអាចជួយការពារមិនអោយ វិវឌ្ឈកើតជំងឺមហារីក និងជំងឺទឹកនោមផ្អែមបាន។
- ចំពោះអាសីុតក្លរួវិញ
មានគុណសម្បត្តិជួយបន្ថយនូវកម្រិតជាតិស្ករជាពិសេសកម្រិតជាតិ ស្ករគ្លុយកូស
និងបន្ថយការឈានទៅកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមដំណាក់កាលទី ២បាន។
- ទាំងផ្លែល្វាស្រស់
និងក្រៀម មានផ្ទុកសារធាតុ B-complex ច្រើននិងអាសីុតផ្សេងៗល្អ សម្រាប់សុខភាពដូចជា នីអាសីុន
(niacin), ភីរីដូសីុន (pyridoxine), ហ្វូឡេក (folates) និងប៉ាតូតេអីុក
(pantothenic)។
- ផ្លែល្វាក្រៀម
ជាប្រភពប្រសើរសំបូរដោយរ៉ែខនិជជាច្រើនដូចជា កាល់ស្យូម ទង់ដែង ប៉ូតាស្យូម
ម៉ាញ៉េស្យូម ដែក សេឡេនីញ៉ូម សង្កសី ជាដើម។ ដោយក្នុងផ្លែល្វាក្រៀម ១០០ក្រាម
មានផ្ទុកសារធាតុរ៉ែប៉ូតាស្យូមចំនួន ៦៨០មីលីក្រាម ប៉ូតាស្យូម ១៦២មីលីក្រាម ដែក
២,០៣មីលីក្រាម ។ សារធាតុប៉ូតាស្យូមគឺអាចជួយបំពេញមុខងារ ចលនាលំហូរជាតិទឹក
និងជួយដល់កោសិកា និងអាចទប់ទល់នឹងបញ្ហាបេះដូង និងការឡើងសំពាធឈាម។ សារធាតុទង់ដែងជួយផលិតកោសិកាឈាមក្រហមឡើងវិញ។
ជាតិដែកជួយប្រឆាំងសារធាតុអុកសីុតកម្មកោសិកាផង និងជួយបង្កើតកោសិកាឈាម ក្រហមផង។
No comments:
Post a Comment