Friday, March 13, 2015

៦ចំនុចក្នុងការពិសាកាហ្វេដើម្បីសុខភាព

ប្រសិន​បើ​អ្នក​ចូល​ចិត្ត​ពិសា​កាហ្វេ​  វាពិត​ជា​ប្រ​សើរ​ហើយ​ ព្រោះ​ក្នុង​កាហ្វេ​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ​អាហារូបត្ថម្ភ​សំខាន់​មួយ​ចំនួន​ អាស៊ីត​ សារធាតុ​ប៉ាន់​តូតេនីក​ (pantothenic)​ ម៉ង់​កាណែស ​និង​ប៉ូតាស្យូម​។ បើ​អ្នក​ពិសា​កាហ្វេ​បាន​ទៀង​ទាត់​ វា​អាច​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​អត្រា​គ្រោះ​ថ្នាក់​ជំងឺ​ទឹក​នោម​ផ្អែម​ប្រភេទ​ទី ២​ ជំងឺ​អាល់ហ្សៃម៉ើ​ (Alzheimer៖​ជំងឺ​បាត់​ការ​ចង​ចាំ) និង​ជំងឺ​មហា​រីក​មួយ​ចំនួន​។ដើម្បីជាគុណប្រយោជន៍ផ្នែកសុខភាពអ្នកគួរពិសាកាហ្វេតាមវិធីខាងក្រោម៖
១. ឆុងកាហ្វេដោយខ្លួនឯង៖ ដើម្បីជាគុណប្រយោជន៍សុខភាពអ្នកគួរឆុងកាហ្វេដោយខ្លួនឯង ព្រោះកាហ្វេដែលទិញតាមហាង ទូទៅអ្នកមិនអាចដឹងច្បាស់ថា គេមានលាយសារធាតុអ្វីខ្លះនោះទេ។ ចំពោះកាហ្វេសុទ្ធល្អឆុងបែបកាពុះស៊ីណូ ចំណុះកន្លះលីត្រ មានសារធាតុ ៣៨០កាឡូរី ខ្លាញ់ ១៤ក្រាម ស្ករ ៥៨ក្រាម។​
២. ប្រើទឹកល្អឆុងកាហ្វេ៖ ដោយសារកាហ្វេច្រើនពិសាដោយការឆុងជាមួយទឹកស្ទើរតែ ៩៨,៧៥%ទៅហើយនោះ ដូច្នេះអ្នកត្រូវប្រើទឹកសុទ្ធនិងមានអានាម័យល្អ និងច្រោះកាកកាហ្វេអោយបានល្អជាមុនសិន មុននឹងពិសា ។ ទឹកស្អាតមិនត្រូវមានជាតិក្លរីនច្រើនពេកនោះទេ ព្រោះវាអាចប៉ះពាល់ដល់គុណភាពកាហ្វេ។
៣. ពិសាកាហ្វេសរីរាង្គ៖​ បើសិនជាអាចរកបានអ្នកគួររកទិញគ្រាប់កាហ្វេសុទ្ធមកកិន ហើយត្រូវប្រាកដថាគ្រាប់កាហ្វេនោះ ត្រូវបានគេដាំតាមបែបធម្មជាតិ មិនប្រើជីគីមីអ្វីនោះឡើយ។ ព្រោះជាតិគីមីដែលប្រើបាញ់ទៅលើដើម និងមានសល់កាកសំណល់ជាតិពុលជាប់ក្នុងគ្រាប់កាហ្វេ។
៤. កុំពិសាកាហ្វេលាយជាតិក្រែមនិងស្ករ៖ បើសិនអាចអ្នកគួរពិសាកាហ្វេទទេដើម្បីសុខភាព ប៉ុន្តែគេក៏មិនតម្រូវអោយអ្នកពិសាដោយមិនលាយជាតិស្ករនោះដែរ បើអ្នកពិបាកពិសានោះ។
៥. ទំពារកាហ្វេក្រោយពេលក្រេប៖ បើទោះជាកហ្វេជាវត្ថុរាវក្តី ឥរិបថពិសាដោយធ្វើចលនាទំពារក្នុងមាត់ដូចទំពារអាហារ វានឹងជួយជម្រុញបញ្ចេញជាតិអាំងសូលីន (insulin) ជួយសម្រួលដល់ចរន្តឈាម ក្នុងការបំផ្លែងជាតិគ្លុយកូស ទៅជាថាមពលបាន  និងជួយរក្សាលំនឹងជាតិស្ករក្នុងឈាម។
៦. ពិសារតិចៗ៖ ការពិសាកាហ្វេក្នុងបរិមាណមួយលើកៗតិច គឺជាទម្លាប់ល្អ និងមានសារៈប្រយោជន៍ដល់អារម្មណ៍ ក្លិន រសជាតិពិតរបស់កាហ្វេ និងធ្វើអោយអារម្មណ៍ស្រស់ថ្លា។ 

No comments:

Post a Comment