វាជាផ្លែឈើមួយដែលប្រជាជនខ្មែរធ្លាប់ស្គាល់ និងហៅតៗគ្នាថា “ក្លុងកុង”។ វាជាប្រភេទ ផ្លែឈើ មួយប្រភេទដែលមនុស្សទូទៅច្រើន ទទួលទាន ប៉ុន្តែមិនដែលបានដឹងស៊ីជម្រៅ ច្រើន ពីគុណសម្បត្តិរបស់វានោះទេ។
ផ្លែឈើនេះត្រូវបានគេប្រទះឃើញមានដាំដុះច្រើននៅក្នុងប្រទេសតំបន់អាស៊ី។
ផ្លែវាមាន រាងមូល និងពណ៌លឿងប្រផេះ។ គុណសម្បត្តិរបសផ្លែក្លុងកុងមានដូចជា៖
១. ជួយបញ្ហាទល់លាមក៖
ការពិសាផ្លែឈើនេះក្នុងបរិមាណតែ ១០០ក្រាម គឺអាចជួយការពារបញ្ហាទល់លាមកបាន
ហើយវាក៏ជួយដល់សុខភាពបេះដូងផងដែរ ព្រោះសំបូរដោយអាហារកាកសរសៃច្រើន ក្នុងសាច់របស់វា។
២. ជួយប្រព័ន្ធប្រសាទ៖
ក្លុងកុងសំបូរដោយវីតាមីន B និងសារធាតុ រីបូហ្លាវីន (riboflavin) រឺហៅថាវីតាមីន B2 អាចជួយ បង្កើនសមត្ថភាពខួរក្បាលបានច្រើនចំពោះមនុស្សពេញវ័យ។
ហើយវីតាមីននេះក៏ជួយបំផ្លែង សារធាតុកាបូណាតក្នុងរាងកាយ អោយទៅជាថាមពល សម្រាប់ចិញ្ចឹមប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទ
និងធ្វើអោយដំណើរការប្រក្រតី។
៣. ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម៖
ក្នុងផ្លែក្លុងកុង មានសារធាតុធម្មជាតិច្រើនរួមទាំងវីតាមីន A និង
សារធាតុប៉ូលីហ្វេណុល (polyphenol) ដែលមានសំបូរច្រើនដូចក្នុងផ្លែចេក
និងល្ហុង គឺមានសមត្ថភាពជួយបំបែក សមាសធាតុរ៉ាឌីកាល់សេរី អោយថយចុះ។
សារធាតុរ៉ាឌីកាល់សេរី គឺជាសារធាតុ ដែលធ្វើអោយ ឆាប់ចាស់ និង បង្ករជាជំងឺផ្សេងៗក្នុងរាងកាយ។
ចំពោះផ្លែក្លុងកុងដែលល្អ គឺនៅពេល បកសំបកវាចេញ
វាមានសារធាតុជ័រពណ៌ស រាងខាប់ដូចទឹកដោះគោបន្តិច។ ដូច្នេះជាការប្រសើរ
អ្នកអាចយកវាទៅជ្រលក់ ទឹកក្តៅបន្តិច មុននឹងបកពិសាក៏បាន។
No comments:
Post a Comment